• Výsledky Testovania 5-2017

          • Naši piataci boli v celoslovenskom testovaní žiakov 5. ročníka aj v tomto školskom roku mimoriadne úspešní. Na testovaní sa zúčastnilo 33 žiakov piateho ročníka našej školy, testy preverili úroveň ich vedomostí v predmetoch slovenský jazyk a literatúra a matematika.

            Priemerná úspešnosť našich žiakov v predmete slovenský jazyk a literatúra bola 78,9%, čo je o 16,1% viac ako národný priemer.

            Priemerná úspešnosť našich žiakov v predmete matematika bola 81,5%, teda o 16,8% viac ako dosiahnutý národný priemer. 

          • Vernisáž výstavy o Dr. Milanovi Hodžovi

          • Pri príležitosti 15. výročia prinavrátenia pôvodného názvu škole sa na druhom stupni konala dňa 6. novembra 2017 vernisáž výstavy o Dr. Milanovi Hodžovi. Výstavu venovanú osobnosti Dr. Hodžu pripravil Ústav politických vied SAV v spolupráci s Nadáciou Milana Rastislava Štefánika.

            Svojou prítomnosťou nás poctila pani Jela Bučková, ktorá predniesla pozdrav od Jána Pálku z USA, vnuka Milana Hodžu. Na slávnosti sa zúčastnili aj prof. Dušan Bakoš z Nadácie M. R. Štefánika, zástupcovia Ústavu politických vied SAV, učitelia a žiaci našej školy.

            Po otvorení panelovej výstavy absolvovali deviataci diskusiu s historikmi venovanú M. Hodžovi. Žiakom na ich otázky odpovedali Dr. Miroslav Pekník, riaditeľ Ústavu politických vied SAV, doc. Vladimír Goněc a Dr. Ferdinand Vrábel, obaja z ÚPV SAV. Vo svojich príspevkoch sa venovali najmä jeho politickému profilu a pôsobeniu v kreslách predsedu vlády, ministra poľnohospodárstva a školstva.

          • Školský basketbalový turnaj

          • 16.4.2018 sme na druhom stupni našej školy zorganizovali tradičný medzitriedny basketbalový turnaj. Zapojilo sa doň 30 žiakov 5. - 9. ročníka, ktorí medzi sebou súperili v piatich družstvách.

            Najviac sa darilo ôsmakom. Členovia družstva VIII. B sa stali víťazmi turnaja, striebornú pozíciu vybojovalo družstvo VIII. A, na bronzovej priečke sa umiestnili žiaci  IX. A. Blahoželáme!

          • Svetový deň stolného tenisu

          • V rámci osláv Svetového dňa stolného tenisu pre všetkých a Dňa učiteľov sme 28.3.2018 v našej škole zorganizovali celoškolský turnaj v stolnom tenise. 

            V tento deň žiaci 2. stupňa namiesto vyučovania mali možnosť zašportovať si a porovnať svoje schopnosti v stolnom tenise so svojimi spolužiakmi a učiteľmi. 

            Celkovo sa do turnaja aktívne zapojilo 58 žiakov a 6 učiteľov našej školy. V telocvični prebiehali boje na 4 stoloch. Ostatní žiaci povzbudzovali hráčov ako diváci, niektorí si zahrali stolný futbal v malej telocvični, v študovni sa hral šach a rôzne spoločenské hry. 

            Po napínavých súbojoch si víťazstvo v stolnotenisovom turnaji nakoniec odniesol žiak VII. B triedy Matúš Penkala. Učiteľský zbor vo finále reprezentoval pán učiteľ Andrej Gerba. 

            Pre zúčastnených žiakov boli pripravené odmeny a pre celkového víťaza pekný pohár.

            Najstarším aktívnym účastníkom turnaja bol náš 84-ročný kolega, bývalý učiteľ našej školy a stále intenzívne spolupracujúci pri našich športových aktivitách pán Janko Šimkanin.

            Sme radi, že sa naša škola stala súčasťou veľkého projektu - Svetového dňa stolného tenisu pre všetkých, do ktorého sa v rámci Slovenka zapojilo 139 škôl a bezmála 12 000 žiakov.

          • Úspešné okresné kolo Technickej olympiády

          • Víťazi školského kola Technickej olympiády reprezentovali našu školu v okresnom kole tejto súťaže. Darilo sa im mimoriadne dobre, v obidvoch kategóriách zvíťazili - Simon Šinkovic ako jednotlivec v kategórii B (5. - 7. ročník), jeho starší spolužiaci Jakub Siváček a Marek Kollár ako dvojica v kategórii A (8. a 9. ročník). Všetci traja postupujú do krajského kola súťaže. Blahoželáme!

          • Prevencia kyberšikany

          • Naši ôsmaci  sa v novembri  zúčastnili na preventívnej aktivite zameranej na prevenciu šikanovania a kyberšikanovania.

            Kyberšikana je aktuálna a pálčivá téma, ktorá sa úzko dotýka vyrastajúcej generácie, keďže popri rodinnom, školskom a kamarátskom živote žijú  anonymný a  málo kontrolovaný  život na internete.  Aktivitu pre nás zorganizovalo Národné osvetové centrum, s ktorým naša škola dlhodobo spolupracuje. 

          • Vernisáž výstavy "Generál PhDr. Milan Rastislav Štefánik 1880 - 1919"

          • Dňa 6. 4. 2018 sa na našej škole uskutočnila vernisáž výstavy o živote a diele významného slovenského vedca a štátnika Milana Rastislava Štefánika. 

            Výstavu autorsky pripravili prof. Ing. Ján Fusko, DrSc., Ing. Pavel Šesták a PhDr. Ferdinand Vrábel z Nadácie Milana Rastislava Štefánika. 

            Žiaci sa pri výklade PhDr. Ferdinanda Vrábela dozvedeli zaujímavosti z mladosti Štefánika, z jeho študentských čias, obdobia vedeckého pôsobenia i politickej činnosti v rokoch prvej svetovej vojny. Výstava pokrýva vo významných medzníkoch bohatý život tohto významného myjavského rodáka od narodenia po tragickú smrť a jeho odkaz. 

            Po otvorení výstavy pokračovali žiaci ôsmeho a deviateho ročníka v besede s autorom. 

          • IT testovanie

          • Žiaci 5. - 8. ročníka našej školy absolvovali testovanie vedomostí a zručností v oblasti IKT, ktoré zorganizovala IT  Step Academy. Táto spoločnosť pripravila aj slávnostné vyhodnotenie testovania, ktoré sa uskutočnilo v priestoroch našej telocvične.

            Traja najlepší žiaci získali možnosť absolvovať kurz programovania v hodnote 1.000 eur. Túto šancu získali šiestak Marco Gavaľa a ôsmaci Alex Korenačka a Michal Polakovič.

            Špeciálne ocenenie za netradičný prístup k testovaniu získali aj piatak Ivan Cabaj a šiestačky Ema Čikešová a Tamara Šovcíková.

          • Úspešné okresné kolo Hviezdoslavovho Kubína

          • V okresnom kole našej najznámejšej recitačnej súťaže sa darilo hneď dvom našim žiakom. Piatak Daniel Mozolák obsadil v mimoriadne silnej konkurencii výborné 2. miesto v kategórii II. - próza.

            Štvrták David Pašš vybojoval vynikajúce prvé miesto v kategórii I. - próza a ako výherca postupuje do krajského kola.

            Chlapcom ďakujeme za mimoriadne úspešnú reprezentáciu, Davidovi želáme veľa šťastia v krajskom kole!

          • Stretnutie so spisovateľom

          • 15. 3. 2018 sme v našej škole privítali spisovateľa Pavla Weissa. Je otcom našej bývalej žiačky, o ktorej napísal dve knihy. V knihách vystupujú jej spolužiačky a spolu prežívajú dobrodružstvá v starom mlyne a jeho okolí. Žiaci poznali nielen hlavné hrdinky, ale aj príbehy a o to zaujímavejšia bola debata v závere besedy. Pán Weiss prezradil, ako sa taká kniha vôbec píše, čo  všetko potrebuje autor, aby dielo mohol dokončiť a vyzradil aj mnoho vecí zo zákulisia tvorby kníh Tajomný Mlyn v Karpatoch a Turecký poklad. V knihách našli žiaci nielen zaujímavý príbeh, ale aj mnoho užitočných informácií o našich vtákoch, hubách, dejinách habánskej keramiky, atď. Príbehy sú plné dobrodružnej atmosféry. Akčná päťka sa nám predstaví aj v ďalšej knihe, ale autor nad ňou nechal rúško tajomstva, a tak nám neostáva nič iné, len sa na ňu netrpezlivo tešiť.

            Niečo o autorovi:

            Pavol WEISS sa narodil 23. mája 1962 v Humennom, neskôr sa rodina presťahovala do Bratislavy. V rokoch 1985 – 1990 vyštudoval dramaturgiu a scenáristiku na FAMU v Prahe. V roku 2006 založil galériu výtvarného umenia BAST`ART, ako galerista sa venuje súčasnému výtvarnému umeniu. Je členom Správnej rady VŠVÚ a viceprezident nadácie EKS, ktorá pôsobí pri Múzeu Milana Dobeša. Je aj členom kolégia riaditeľky Divadelného ústavu. Žije v Bratislave.

          • Deň otvorených dverí – Rozprávková jar

          • Základná škola s materskou školou Milana Hodžu Vás pozýva na Deň otvorených dverí spojený s tradíciou tvorivých dielní Rozprávková jar. Uskutoční sa 27. marca 2018 od 9:00 do 11:00 v budove 1. stupňa na Podjavorinskej 1.

            Srdečne pozývame všetky deti z materských škôl, budúcich prvákov a ich rodičov. Záujemcom ochotne predstavíme priestory našej školy. Deti si v jednotlivých triedach počas tvorivých dielní v kooperácii so staršími spolužiakmi vyrobia zaujímavé výrobky s jarnou tematikou.

          • Okresné kolo Pytagoriády

          • Úspešní riešitelia školského kola Pytagoriády reprezentovali našu školu v okresnom kole tejto súťaže. To sa uskutočnilo 13. a 14. marca 2018.

            V kategórii P3 boli úspešnými riešiteľmi Jakub Driensky a Simona Melišová z III.B, v kategórii P4 Dávid Szenczi zo IV.A. V kategórii P5 úspešne vyriešili úlohy Matej Lučenič z V.A, ktorý sa zároveň umiestnil na výbornom 3. mieste, Daniel Mozolák z V.B, Tomáš Strýček z V.B, Ivan Cabaj z V.A a Filip Ševčík z V.A. Úlohy kategórie P8 úspešne vyriešil Michal Polakovič z VIII.B. Gratulujeme a ďakujeme za reprezentáciu školy. 

          • Oliho príbeh

          • Pod vedením príslušníčky Policajného zboru v Bratislave npor. Mgr. Jany Ďurkovičovej sa dňa 14.11.2017 žiaci štvrtých ročníkov zúčastnili na besede zameranej na prevenciu bezpečnosti na železničných priecestiach.

            Pútavo spracované video o deťoch, ktoré sa hrávali  pri koľajniciach a doplatili na to životom, deti zaujalo. Sledovali ho  pozorne. Svedčili o tom správne odpovede na otázky pani policajtky. Veríme, že príbehy budú dostatočnou výstrahou a poučením pre deti.

          • Vernisáž výstavy Roky bojov, obetí a nádejí

          • Dňa 28.11.2017 sa na našej škole uskutočnila vernisáž výstavy Roky bojov, obetí a nádejí. Výstavu pripravila Nadácia Milana Rastislava Štefánika v spolupráci s Ústavom politických vied SAV.

            Vernisáž, na ktorej sa zúčastnili žiaci 7. – 9. ročníka, otvorili Dr. Vrábel z Ústavu politických vied SAV. Previedol žiakov výstavou venovanou vzniku Česko-slovenskej republiky, zahraničnému odboju a čs. légiám. V rámci diskusie odpovedal na otázky žiakov, ako aj učiteľov.

          • Hvezdáreň v Hurbanove

          • Naši štvrtáci si spríjemnili upršaný deň návštevou  jedného z prvých observatórií v Európe.

            Očakávania boli veľké, keďže planetárium prešlo v nedávnej minulosti  rozsiahlou rekonštrukciou a digitalizáciou. Žiaci si vo vynovených priestoroch prezreli oblohu, súhvezdia, planéty slnečnej sústavy a vesmírnych objektov. Pomocou animácie sa deti ocitli aj vo vesmíre. Nechýbal ani dokumentárny film a nádherné výtvarné práce detí. Návštevu sme si naozaj užili.

          • Školské kolo Technickej olympiády

          • Školské kolo Technickej olympiády sa konalo 10. 11. 2017. Zúčastnilo sa na ňom 16 žiakov v kategórii B (žiaci 5. – 7. ročníka) a 20  žiakov v kategórii A (žiaci 8. – 9. ročníka).

            Výsledky školského kola:

            Kategória B

            1.miesto: Simon Šinkovic (7.B)

            2. miesto: Mateo Hernando (6.B)

            3. miesto: Heda Žitňanská (7.A)

            Kategória A

            1.miesto: Jakub Siváček (9.A)

            2. miesto: Marek Kollár (8.A)

            3. miesto: Alexandra Polláková (8.B)

            Simon Šinkovic, Jakub Siváček a Marek Kollár postupujú do okresného kola, ktoré sa bude konať 30. 11. 2017. Držíme palce.

          • Európsky deň jazykov

          • Žiaci 5.B a 6. ročníkov sa zúčastnili na podujatí v kníhkupectve Pantha Rhei v rámci Európskeho dňa jazykov, ktoré pripravilo v spolupráci s vydavateľstvom Raabe. Mohli si otestovať svoje schopnosti v teste z nemčiny a angličtiny, okrem toho sa zapojili do jazykových hier a zoznámili sa s beletriou v cudzích jazykoch.

          • Školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka

          • Naša škola zorganizovala školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka. Súťaž je určená žiakom 8. a 9. ročníka, má preveriť nielen vedomosti žiakov zo slovenskej gramatiky a literatúry, ale aj zručnosti v oblasti transformácie a interpretácie textu. 

            1. miesto - Tatiana Plavecká

            2. miesto - Monika Spurná

            3. miesto - Andrej Krajňak

             

            Víťazka Tatiana Plavecká zároveň postupuje do okresného kola súťaže.

          • Beseda s policajtkou

          • Žiaci z III.A mali v októbri besedu s príslušníčkou Policajného zboru Slovenskej republiky.

            Beseda bola zameraná na internetovú bezpečnosť. Pani policajtka veku primeraným spôsobom, cez edukačné DVD Nie sme ovce, upozornila deti na to, že vždy treba zvážiť, aké informácie o sebe, rodine, bývaní zverejníme na internete. So žiakmi sa porozprávala aj o rizikách zoznamovania sa s neznámymi osobami cez sociálne siete, neobišli ani také závažné témy, ako zneužitie, ohrozenie života či obchodovanie s ľuďmi.