• Výchovný program s nevidiacimi

          • Žiaci našej školy absolvovali mimoriadne zaujímavý výchovný program s nevidiacimi.

            Každodenný život zrakovo postihnutých ľudí nám priblížili Marek Gernát a Juraj Práger, ktorí našu školu navštívili už druhýkrát. Súčasťou ich vystúpenia bola osveta spojená s prezentáciou života nevidiacich – ako ich osloviť, navrhnúť pomoc a pod.

            Okrem toho deťom predstavili svoje kompenzačné pomôcky – bielu palicu, písací stroj, hodiny, prístroj na rozoznávanie farieb, zvukovú loptu. Tú si, podobne ako bielu palicu, mohli niektorí odvážlivci z radov žiakov i učiteľov, vyskúšať.

            Deti najviac zaujala ukážka práce s vodiacim psom Lukym.

            O tom, že išlo o vydarené podujatie, svedčilo aj množstvo zvedavých otázok, ktorými naši žiaci hostí zasypali.

             

            Príspevok našej deviatačky D. Obuchovej:

            Bola to veľmi zaujímavá skúsenosť – porozprávať sa s Marekom a Jurajom – a zistiť, ako vnímajú svet nevidiaci ľudia. Ja osobne som si mohla vyskúšať, aké to je, keď človek nevidí, keďže mi dali bielu palicu a okuliare, cez ktoré som nevidela. Práve preto, že som si to mohla vyskúšať a vžiť sa do ich kože, ich veľmi obdivujem za to, že to zvládajú väčšinu svojho života.

          • Literárny kvíz s Dadom Nagyom

          • 20.2.2018 sme sa so žiakmi zapojili do cyklu prednášok Svety ukryté v knihách a zúčastnili sa na literárnom kvíze s naslovovzatým znalcom kníh Dadom Nagyom. Ten v Úseku literatúry pre deti a mládež v Mestskej knižnici v Bratislave prezentoval najnovšie knihy a vytvoril pre deti zaujímavú súťaž.

            Žiaci rozdelení do rôznych skupín súťažili medzi sebou a odpovedali na položené otázky. V závere sa spočítali body všetkým prítomným a trom najlepším tímom odovzdal Dado Nagy hodnotné ceny. Šlo o knihy podľa vlastného výberu. Žiaci strávili časť vyučovania v priestoroch knižnice, dozvedeli sa o nových knihách pre deti a mládež, diskutovali o súčasnej literatúre a ich pohľade na dôležitosť čítania v dnešnej dobe.

          • 11. ročník celoslovenskej literárnej súťaže Hodžov novinový článok 2018

          • ZŠ s MŠ Milana Hodžu Škarniclova 1 v Bratislave v spolupráci s Ústavom politických vied SAV a Národným osvetovým centrom v rámci Dní Milana Hodžu, nad ktorými od ich vzniku každoročne preberá záštitu úradujúci predseda vlády SR, vyhlasuje pre žiakov ZŠ a študentov stredných škôl vo veku 13–16 rokov v Slovenskej republike aj v zahraničí 11. ročník celoslovenskej súťaže Hodžov novinový článok 2018 na tému:

             

            Ako môže vzdelanie a pracovitosť jednotlivca ovplyvniť osud celého národa

            Motto:

            „Účelne a logicky žije len ten, kto využíva každý okamih na prehĺbenie intelektu. Čím bystrejší je náš um, čím väčšie je množstvo v nás spracovaných vedomostí, tým hlbšia je súdnosť človeka, tým jasnejší a vrúcnejší jeho pomer k vonkajšiemu svetu...

            ...Kto kráča energicky a vedomý si cieľa, ovláda svoj osud takmer úplne. Demokracia je organizovaná myšlienka, to je idea proti chaosu. Demokracia, to znamená myslieť skôr, než jednáš, či tým nepoškodzuješ blížneho, rodinu, národ, spoločnosť. To znamená opanovať svoje vášne, nie rozprávať, ale problémy riešiť. Je potrebné učiť ľudí veriť, je potrebné ich milovať napriek všetkým ich chybám, ale nevyhnutné je tiež pracovať a učiť pracovať iných.

            ...Musíme žiť jeden pre druhého, lebo šťastie jednotlivcov mohutnie tou mierou, ktorou sa množí vôkol neho...Nech každý z nás je dnes lepší, ako bol včera a vlasť naša bude veľká a slávna...“

             

            Milan Rastislav Štefánik

             

            Podmienky súťaže:

            1. Súťaž je určená pre žiakov a študentov vo veku 13–16 rokov (základné a stredné školy na   Slovensku a v zahraničí)
            2. Článok treba poslať v elektronickej podobe ako prílohu vo Worde na adresu: sutaz@zsmh.sk
            3. Termín doručenia prác: najneskôr do 15. 5. 2018
            4. Maximálny rozsah práce: 2 strany - formát A4 = 60 riadkov
            5. Maximálny počet prác z jednej školy : 5
            6. Práce musia prejsť jazykovou korektúrou na pôde vysielajúcej školy, ktorú reprezentujú.
            7. Kontaktné údaje musia v hlavičke práce obsahovať:
            • meno a priezvisko súťažiaceho
            • vek a navštevovaný ročník
            • presný názov a adresu navštevovanej školy
            • e-mailovú adresu a kontaktný telefón školy
            • meno učiteľa

            Porota bude zložená z vedeckých a kultúrnych pracovníkov, novinárov a učiteľov.

            Víťazi sa umiestnia v zlatom, striebornom a bronzovom pásme a dostanú hodnotné ceny.

            Ich práce budú uverejnené v zborníku zo súťaže a v elektronickej podobe na stránke NOC: http://www.nocka.sk/literarne-aktivity/hodzov-novinovy-clanok - sú tu uverejnené všetky doteraz vydané zborníky.

            Na stránke Slovenskej národnej knižnice:                                                                   http://dikda.eu/dr-milan-hodza-zborniky-prac-z-literarnych-sutazi/ je  v digitálnej podobe zatiaľ uverejnených  osem ročníkov zborníkov.

            Zoznam ocenených účastníkov uverejníme aj na internetovej stránke www.zsmh.sk po slávnostnom vyhodnotení v rámci Hodžových dní 2018.

            Poznámka

            Prosíme všetkých učiteľov, aby pri oznamovaní témy svojim žiakom a študentom opäť pomohli  priblížiť  zadanie a vyhľadať spolu s nimi dostupné materiály o osobnosti, ktorá ich bude v tomto ročníku inšpirovať k napísaniu prác. Odporúčame, aby súťažiaci nevkladali do svojich prác výroky a citáty od ďalších osobností. Téma je zadaná, kľúčová osobnosť k téme je určená. Pripomíname, že téma a motto v záhlaví súťaže by malo byť pre študentov motiváciou pre ich vlastný život a vlastné smerovanie do budúcnosti. Dôležité bude, ak sa  súťažou inšpirujú k hľadaniu odpovedí na otázky, ktoré im nastolila a že ju opäť, tak ako v minulých rokoch, autenticky uchopia cez vlastné prežívanie a videnie ich sveta a prostredia, v ktorom žijú. Že do súťažných prác vložia seba. Tento rok sme zvolili osobnosť Milana Rastislava Štefánika. Milan Rastislav Štefánik (21. 7. 1880 - 4. 5. 1919), astronóm, generál a diplomat, demokrat a humanista si zaslúži našu pozornosť, úctu a môže byť pre aj ďalšie generácie vzorom.  Dokázal si získať dôveru medzi vzdelanými aj jednoduchými  ľuďmi v mnohých krajinách sveta. Štartovacia čiara v živote nebola automatickým predpokladom jeho životnej cesty a nepredurčovala mu to, čo sa mu podarilo dosiahnuť.  Bol však nesmierne pracovitý a cieľavedomý. Miloval svoju vlasť. Svoje etické, morálne mravné krédo i lásku k svojmu národu zhrnul do troch slov: „Veriť – milovať – pracovať“

             

            Etela Hessová, riaditeľka ZŠ s MŠ Milana Hodžu

            Miroslav Pekník, riaditeľ ÚPV SAV

            Jaroslav Mendel, riaditeľ NOC

          • Návšteva z Walesu a Nemecka

          • Dňa 17.10. 2018 sme na našej škole prijali delegáciu učiteľov zo škôl z Norimbergu (Nemecko) a z Cardiffu (Wales). Všetci prítomní sa v rámci medzinárodného projektu Vzdorujeme extrémizmu zúčastnili na tematickej konferencii a navštívili aj našu školu, ktorá je jedna zo štyroch slovenských škôl zapojených do tohto projektu.

            Cieľom konferencie a návštevy bolo prezentovať domáce a zahraničné skúsenosti z vyučovania etických aspektov zameraných na prevenciu extrémizmu v školskom prostredí. Bolo pre nás prínosom oboznámiť sa s príkladmi dobrej praxe zahraničných kolegov spracovanými ako didakticko-metodický materiál pre učiteľov základných škôl. V našej škole sa realizovala implementácia vyučovacích jednotiek s navrhnutým obsahom zameraným na aspekt potláčania negatívnych prejavov extrémizmu a intolerancie. Snažíme sa na našich žiakov pôsobiť v duchu humanizmu, tolerancie a vytvárania dobrej klímy, kde sa všetci budeme cítiť dobre a rovnocenne. Návšteve zo zahraničia sme prezentovali náš slovenský školský systém a ukázali priestory našej školy i jej okolia.

          • Školský basketbalový turnaj

          • 16.4.2018 sme na druhom stupni našej školy zorganizovali tradičný medzitriedny basketbalový turnaj. Zapojilo sa doň 30 žiakov 5. - 9. ročníka, ktorí medzi sebou súperili v piatich družstvách.

            Najviac sa darilo ôsmakom. Členovia družstva VIII. B sa stali víťazmi turnaja, striebornú pozíciu vybojovalo družstvo VIII. A, na bronzovej priečke sa umiestnili žiaci  IX. A. Blahoželáme!

          • Svetový deň stolného tenisu

          • V rámci osláv Svetového dňa stolného tenisu pre všetkých a Dňa učiteľov sme 28.3.2018 v našej škole zorganizovali celoškolský turnaj v stolnom tenise. 

            V tento deň žiaci 2. stupňa namiesto vyučovania mali možnosť zašportovať si a porovnať svoje schopnosti v stolnom tenise so svojimi spolužiakmi a učiteľmi. 

            Celkovo sa do turnaja aktívne zapojilo 58 žiakov a 6 učiteľov našej školy. V telocvični prebiehali boje na 4 stoloch. Ostatní žiaci povzbudzovali hráčov ako diváci, niektorí si zahrali stolný futbal v malej telocvični, v študovni sa hral šach a rôzne spoločenské hry. 

            Po napínavých súbojoch si víťazstvo v stolnotenisovom turnaji nakoniec odniesol žiak VII. B triedy Matúš Penkala. Učiteľský zbor vo finále reprezentoval pán učiteľ Andrej Gerba. 

            Pre zúčastnených žiakov boli pripravené odmeny a pre celkového víťaza pekný pohár.

            Najstarším aktívnym účastníkom turnaja bol náš 84-ročný kolega, bývalý učiteľ našej školy a stále intenzívne spolupracujúci pri našich športových aktivitách pán Janko Šimkanin.

            Sme radi, že sa naša škola stala súčasťou veľkého projektu - Svetového dňa stolného tenisu pre všetkých, do ktorého sa v rámci Slovenka zapojilo 139 škôl a bezmála 12 000 žiakov.

          • Vernisáž výstavy "Generál PhDr. Milan Rastislav Štefánik 1880 - 1919"

          • Dňa 6. 4. 2018 sa na našej škole uskutočnila vernisáž výstavy o živote a diele významného slovenského vedca a štátnika Milana Rastislava Štefánika. 

            Výstavu autorsky pripravili prof. Ing. Ján Fusko, DrSc., Ing. Pavel Šesták a PhDr. Ferdinand Vrábel z Nadácie Milana Rastislava Štefánika. 

            Žiaci sa pri výklade PhDr. Ferdinanda Vrábela dozvedeli zaujímavosti z mladosti Štefánika, z jeho študentských čias, obdobia vedeckého pôsobenia i politickej činnosti v rokoch prvej svetovej vojny. Výstava pokrýva vo významných medzníkoch bohatý život tohto významného myjavského rodáka od narodenia po tragickú smrť a jeho odkaz. 

            Po otvorení výstavy pokračovali žiaci ôsmeho a deviateho ročníka v besede s autorom. 

          • Stretnutie so spisovateľom

          • 15. 3. 2018 sme v našej škole privítali spisovateľa Pavla Weissa. Je otcom našej bývalej žiačky, o ktorej napísal dve knihy. V knihách vystupujú jej spolužiačky a spolu prežívajú dobrodružstvá v starom mlyne a jeho okolí. Žiaci poznali nielen hlavné hrdinky, ale aj príbehy a o to zaujímavejšia bola debata v závere besedy. Pán Weiss prezradil, ako sa taká kniha vôbec píše, čo  všetko potrebuje autor, aby dielo mohol dokončiť a vyzradil aj mnoho vecí zo zákulisia tvorby kníh Tajomný Mlyn v Karpatoch a Turecký poklad. V knihách našli žiaci nielen zaujímavý príbeh, ale aj mnoho užitočných informácií o našich vtákoch, hubách, dejinách habánskej keramiky, atď. Príbehy sú plné dobrodružnej atmosféry. Akčná päťka sa nám predstaví aj v ďalšej knihe, ale autor nad ňou nechal rúško tajomstva, a tak nám neostáva nič iné, len sa na ňu netrpezlivo tešiť.

            Niečo o autorovi:

            Pavol WEISS sa narodil 23. mája 1962 v Humennom, neskôr sa rodina presťahovala do Bratislavy. V rokoch 1985 – 1990 vyštudoval dramaturgiu a scenáristiku na FAMU v Prahe. V roku 2006 založil galériu výtvarného umenia BAST`ART, ako galerista sa venuje súčasnému výtvarnému umeniu. Je členom Správnej rady VŠVÚ a viceprezident nadácie EKS, ktorá pôsobí pri Múzeu Milana Dobeša. Je aj členom kolégia riaditeľky Divadelného ústavu. Žije v Bratislave.

          • Okresné kolo Pytagoriády

          • Úspešní riešitelia školského kola Pytagoriády reprezentovali našu školu v okresnom kole tejto súťaže. To sa uskutočnilo 13. a 14. marca 2018.

            V kategórii P3 boli úspešnými riešiteľmi Jakub Driensky a Simona Melišová z III.B, v kategórii P4 Dávid Szenczi zo IV.A. V kategórii P5 úspešne vyriešili úlohy Matej Lučenič z V.A, ktorý sa zároveň umiestnil na výbornom 3. mieste, Daniel Mozolák z V.B, Tomáš Strýček z V.B, Ivan Cabaj z V.A a Filip Ševčík z V.A. Úlohy kategórie P8 úspešne vyriešil Michal Polakovič z VIII.B. Gratulujeme a ďakujeme za reprezentáciu školy.