• Veľké finále OLOMÁNIE

          • Už druhý školský rok sme v rámci projektu OLOMÁNIA aktívne separovali plasty a papier aj na I. stupni našej školy.

            Veľké finále OLOMÁNIE sa konalo vo štvrtok 20.06.2019 na Primaciálnom námestí. Deti spoločne s rodičmi I. stupňa nazbierali toľko papiera a plastu, že v konkurencii 82 prihlásených bratislavských škôl sme sa umiestnili medzi top zberačmi na krásnom 15. mieste. Vďaka tomu sme sa dostali do zlosovania o finančnú odmenu.

            Hudbu a súťaže si na námestí užili deti zo všetkých tried. Herec Lukáš Latinák žreboval školy, ktorým odovzdal šek s finančnou odmenou. Napätie vystriedala na úplný záver obrovská radosť, pretože ako posledných vylosoval nás.

            Na budúci rok sa pokúsime nazbierať toľko, aby sme mohli siahnuť na najvyššie priečky.

          • Príbeh Starej radnice - aktívny týždeň v Múzeu mesta Bratislavy

          • V rámci štvrtého ročníka aktívneho týždňa v Múzeu mesta Bratislavy žiaci II.A a II.B navštívili historickú budovu Starej radnice.

            Na pozadí historických udalostí sme sa dozvedeli príbeh tejto krásnej budovy v centre mesta. Spoločne sme hľadali pamäť miesta v dome Richtára Jakuba i pamäť miesta vo františkánskom kostole, zahrali sme si virtuálnu hru a našli erb Jakubovcov.

          • Staromestská liga vo florbale

          • Počas celého školského roka sa chlapci z I. stupňa našej školy zúčastňovali na Staromestskom turnaji vo florbale.

            V jednotlivých kolách súťaže nás reprezentovali:

            II.A – A. Adamović, M. Krajčír

            IV.A – J. Neumann, L. Hala

            IV.B – M. Kasala, R. Oravec, S. Vozáry, J. Driensky, L. Gašparovský

             

            Naše družstvo sa po odohraní všetkých zápasov umiestnilo na krásnom 3. mieste.

          • Babylonská škola v prírode

          • V tomto školskom roku sa na pobyte v škole v prírode zúčastnili deti z piatich tried prvého stupňa.

            Žiaci III.A, IV.A a IV.B v máji, žiaci I.B a II.A v júni. Všetci cestovali na to isté miesto, do Mýta pod Ďumbierom, do Babylonskej školy.

            Lektori Babylonskej školy využívajú metódy rozvoja prirodzenej detskej tvorivosti, obrazotvornosti a vedome ovládanej detskej fantázie. Výstupom práce v dielňach s lektormi bolo divadelné predstavenie Malý princ, v ktorom účinkovali všetky deti.

            A bolo úžasné....!!!

          • Naši turisti v Tatrách

          • Celoročná pravidelná aktivita členov turistického krúžku našej školy vyvrcholila  v dňoch 6. - 9. 6. 2019 na tradičnom pobyte vo Vysokých Tatrách.

            Ubytovaní sme boli, tak ako aj minulý rok, v skvelom apartmánovom dome Miramonti v Hornom Smokovci. Absolvovali sme malebnú  túru k legendárnej chate Brnčalke a Zelenému plesu, túru Mlynickou dolinou k najmohutnejšiemu slovenskému vodopádu Skok, vyviezli sa na Solisko i Skalnaté Pleso, pochodili sme Štrbské Pleso, Tatranskú Lomnicu i Starý Smokovec.

            Nachodili sme viac ako 40 kilometrov, opálili sme sa aj zmokli, guľovali sme sa na júnovom snehu, obdivovali jedinečnú prírodu Vysokých Tatier a už teraz sa tešíme na budúci rok.

          • Charitatívna zbierka Belasý motýľ

          • Tak ako minulý rok, aj v piatok 7. 6. 2019 sa šesť našich žiakov 8. a 9. ročníka (Eva Kováč, Matej Mišík, Lenka Šályová, Juraj Vagovič, Alexandra Polláková a Vratko Kabina) zúčastnilo na realizácii dobrovoľníckej zbierky pre Organizáciu muskulárnych dystrofikov.

            Táto celoštátna zbierka nesie názov Belasý motýľ a jej cieľom je nielen vyzbierať financie na kompenzačné pomôcky pre ľudí postihnutých touto chorobou, ale aj zvýšiť povedomie spoločnosti o tomto vážnom postihnutí. Zbierku v uliciach sme odštartovali s už vyzbieranou čiastkou za našu školu v hodnote 73,45 EUR, dobrovoľníkom sa podarilo vyzbierať spolu 189,06 EUR. 

            Ďakujeme dobrovoľníkom aj darcom z našej školy a dúfame, že aj takýmto spôsobom sme pomohli ľuďom, ktorí sú na pomoc iných odkázaní deň čo deň.

          • Vzdelávacia exkurzia v Poľsku

          • 2. – 4. 6. 2019

            Naši ôsmaci a deviataci absolvovali trojdňovú vzdelávaciu exkurziu v Poľsku.

            Pripravený program bol naozaj bohatý a zaujímavý.

            Žiaci spoznali historické centrum mesta Kraków – videli staré námestie, radničnú vežu, Sukiennice (historickú tržnicu), najstaršiu krakovskú univerzitu Colegium Maius, hradné návršie Wawel, kde si pozreli krásnu katedrálu s obrovským zvonom Žigmund.

            Absolvovali tiež prehliadku soľnej bane Wieliczka, kde mali možnosť spoznať ťažkú prácu baníkov, videli netypické umelecké predmety vyrobené zo soli a na vlastné oči sa tak presvedčili, že „soľ je nad zlato“.

            Záverečná časť exkurzie bola najsilnejším a najsmutnejším zážitkom zároveň. Návšteva bývalého koncentračného tábora  Auschwitz I. a Auschwitz-Birkenau všetkých prinútila zamyslieť sa nad krutým osudom Židov, Rómov a iných národností, ktoré sa v priebehu druhej svetovej vojny stali obeťou holokaustu.

                                                                    

            Z reakcií žiakov vyberáme:

            „Najviac sa mi páčil Wawel, soľná baňa a námestie v Krakowe. Výlet bol naozaj veľmi pekný a mám naň krásne spomienky.“

            „V Poľsku bolo dobre, bol tam skvelý kolektív, veľa zaujímavých vecí som videl a počul. Najviac ma zaujal Auschwitz, ktorý ma ‚moc-moc‘ dojal. Taktiež sa mi páčilo v starom meste Krakowa.“

            „Fakt super výlet. ‚Najvec‘, kde sme boli je podľa mňa tá soľná baňa.“

            „Mali sme super sprievodcu.“

            „Som rada, že som sa na tomto výlete zúčastnila. Poľsko je veľmi pekná krajina so zaujímavou históriou. Dozvedela som sa veľa nových informácií o miestach, na ktorých som nikdy nebola. Ale aj veľa smutných. Najviac sa mi páčila exkurzia v soľnej bani Wieliczka.“

            „Veľmi príjemný výlet so skvelými ľuďmi a silnými nezabudnuteľnými zážitkami.“

            „Najviac ma zaujal Auschwitz, bol  to veľmi silný zážitok a mal by ho aspoň raz každý vidieť.“

          • Oznam - 2. stupeň

          • V dňoch 11. 06. 2019 – 14. 06. 2019 sa z dôvodu vysokých teplôt na 2. stupni našej školy skracujú 3. až 7. vyučovacia hodina na 30 minút. Žiaci absolvujú platný rozvrh hodín. Vyučovanie sa začína o 8:00 a končí po 5. hodine o 11:40, po 6. hodine o 12:40, po 7. hodine 13:20. Deťom odporúčame dôsledne dodržiavať pitný režim.

          • Bratislava Moje Mesto 2019

          • Tešíme sa z úspechu Stely Šoltésovej, žiačky VIII.B, ktorá vo výtvarnej súťaži Bratislava Moje Mesto 2019 v kategórii starších žiakov získala I. miesto. Jej práca bude vystavená v Mestskej knižnici v Bratislave v oddelení literatúry pre deti a mládež. 

          • Paleodielňa

          • Dňa 5.6.2019 sa v našej škole uskutočnilo veľmi zaujímavé podujatie. 

            Žiakov 7. B navštívil pán Branislav Kočan z občianskeho združenia STAR-TECH, o.z. Seminár bol zameraný na spoznanie tradičných technológií praveku a staroveku. 

            Krátke prednášky o dejinách ľudstva boli prepojené s ukážkami remeselných zručností. Žiaci si mohli vyskúšať prácu s pazúrikom, modelovanie hlinených venuší, či streľbu z luku, vrh oštepom a primitívne zakladanie ohňa.

            Udalosť sa stretla u žiakov s veľkým záujmom. 

          • Filmový festival CinEdu 2019

          • Naši šiestaci a siedmaci sa zúčastnili na Filmovom festivale pre deti a mládež CinEdu 2019, ktorý sa konal v najstaršom slovenskom kine Mladosť.

            Žiaci v sprievode svojich triednych učiteľov sledovali holandský rodinný film Kavka, ktorý získal medzinárodné ocenenia. Filmové predstavenie bolo uvádzané v originálnom jazyku so živým dabingom slovenskej herečky priamo počas premietania. Po filme nasledovala diskusia, na ktorej mohli žiaci debatovať o filme, ale aj dozvedieť sa zaujímavosti z jeho nakrúcania.