• Literárny kvíz s Dadom Nagyom

          • 20.2.2018 sme sa so žiakmi zapojili do cyklu prednášok Svety ukryté v knihách a zúčastnili sa na literárnom kvíze s naslovovzatým znalcom kníh Dadom Nagyom. Ten v Úseku literatúry pre deti a mládež v Mestskej knižnici v Bratislave prezentoval najnovšie knihy a vytvoril pre deti zaujímavú súťaž.

            Žiaci rozdelení do rôznych skupín súťažili medzi sebou a odpovedali na položené otázky. V závere sa spočítali body všetkým prítomným a trom najlepším tímom odovzdal Dado Nagy hodnotné ceny. Šlo o knihy podľa vlastného výberu. Žiaci strávili časť vyučovania v priestoroch knižnice, dozvedeli sa o nových knihách pre deti a mládež, diskutovali o súčasnej literatúre a ich pohľade na dôležitosť čítania v dnešnej dobe.

          • 3. miesto v okresnom kole Olympiády v nemeckom jazyku

          • Peter Belanský, žiak ôsmeho ročníka, reprezentoval našu školu v okresnom kole Olympiády v nemeckom jazyku. V kategórii 1B vybojoval v silnej konkurencii dvanástich žiakov výborné tretie miesto. Blahoželáme!

          • Medailové umiestnenia v krajskom kole Technickej olympiády

          • Našim žiakom sa podarilo uspieť v krajskom kole Technickej olympiády, v ktorej ZŠ s MŠ Milana Hodžu reprezentovali v kategórii A (8. a 9. ročník) a B (5. - 7. ročník).

            Simon Šinkovic zvíťazil v kategórii B, Jakub Siváček a Marek Kollár obsadili striebornú pozíciu v kategórii A. Všetkým trom gratulujeme a ďakujeme za výbornú reprezentáciu.

          • Školské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín

          • Dňa 18. 1. 2018 sa uskutočnilo školské kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Ide o najstaršiu súťaž v umeleckom prednese poézie a prózy, v tvorbe recitačných kolektívov a divadiel poézie detí, mládeže a dospelých.

            Naši žiaci súťažili v prednese poézie a prózy v dvoch kategóriách, v II. kategórii (žiaci 5. a 6. ročníka) a v III. kategórii (žiaci 7. - 9. ročníka). Porota (p.uč. Valent, p.uč. Bartoněková, p.uč. Gerba) a všetci súťažiaci mali možnosť vypočuť si nádherné prednesy, a tak nám priblížiť krásnu literatúru z pier slovenských, ale aj zahraničných autorov. Ako recitátori sa predstavili žiaci 5. ročníka – Leo Maria Rehúš, Hugo Hala, Matej Maďar, Oliver Driensky, Arsenij Rezničenko a Daniel Mozolák, zo 6. ročníka Michal Svetík, Dávid Černoch, Viktória Salem, Barbora Halászová, Tomáš Olejár a Rebeka Marić, zo 7. ročníka Soňa Horáčková, Stela Šoltésová, Paulína Mrvová, Rastislav Kotlárik a Alexa Romaňáková, z 8. ročníka Vratko Kabina, Daniel Modrák a Dina Lengyelová, z 9. ročníka Tatiana Plavecká a Katarína Hiršová.

            Toto sú výsledky školského kola:

            II. kategória – POÉZIA

            1. miesto – Hugo Hala
            2. miesto – Viktória Salem
            3. miesto – Leo Mária Rehúš a Matej Maďar

            II. kategória – PRÓZA

            1. miesto – Daniel Mozolák
            2. miesto – Tomáš Olejár
            3. miesto – Oliver Driensky a Rebeka Marić

            Čestné uznanie – Arsenij Rezničenko

            III. kategória – POÉZIA

            1. miesto – Tatiana Plavecká
            2.  miesto – Katarína Hiršová a Stela Šoltésová
            3. miesto – Soňa Horáčková

            III. kategória – PRÓZA

            1. miesto – Rastislav Kotlárik
            2. miesto – Dina Lengyelová
            3. miesto – Alexa Romaňáková a Paulína Mrvová

             

            Všetkým zúčastneným ďakujeme, víťazom blahoželáme a želáme veľa šťastia v ďalšom kole súťaže.

          • Výchovný program s členmi organizácie muskulárnych dystrofikov (OMD)

          • Naša škola sa snaží o všestranný rozvoj osobností žiakov. Snažíme sa učiť ich tolerancii, spolupráci a vzájomnému rešpektu, aby lepšie zvládali situácie, ktoré si život pre nich nachystá. Preto sme k nám pozvali členov  Organizácie svalových dystrofikov (OMD), aby sme deťom ukázali, že zdolávať prekážky musia všetci, len niektorí to majú oveľa ťažšie, než zdraví ľudia. 

            Telocvičňa bola 27. 4. zaplnená do posledného miesta. Naši žiaci hosťom krátko predstavili našu školu a potom mali možnosť dozvedieť niečo viac o ochorení a prekážkach, na ktoré títo skvelí ľudia na vozíkoch počas svojho života narážajú. Pútavo porozprávali deťom o svojom každodennom živote, boli pripravení odpovedať na každú otázku, ktorú im naše deti položili. A otázok bolo neúrekom. Rôznych. Deti už pred týmto stretnutím nazreli do života ľudí na vozíkoch prostredníctvom 2 filmových dokumentov a oboznámili sa s problematikou na hodinách etiky a náboženstva. Na výtvarnej výchove kreslili obrázky s motívom kampane Belasý motýľ, ktorými vyzdobili steny telocvične. Ale teraz mali rovno pred sebou týchto obdivuhodných bojovníkov a mohli im klásť otázky. Zistili, že ľudia na vozíčkoch sú súčasťou našich životov, že sa rovnako vedia tešiť z úspechov aj neúspechov, že študujú, pracujú, športujú, tešia sa, trápia sa aj ľúbia ako všetci ostatní.  Dozvedeli sa, aká dôležitá je osobná asistencia a pomoc zdravých ľudí. A bezbariérovosť. Počas výchovného programu si žiaci osobne mohli vyskúšať, aké to je jazdiť na vozíčku a takisto zahrať si športovú disciplínu boccia, ktorá patrí medzi najobľúbenejšie hry u ľudí trpiacich týmto ochorením. Počas záverečného slova sme odovzdali za našu školu 100 € z vianočnej burzy a 415 €, spolu 515 € zo zbierky žiakov a učiteľov našej školy na kampaň Belasý motýľ s krásnym sloganom vaša pomoc - naše krídla. 

            Ďakujeme. 

          • Školské kolo Olympiády v anglickom jazyku

          • Pre žiakov 6. - 9. ročníka sme zorganizovali školské kolo Olympiády v anglickom jazyku. Žiaci, ktorí v jednotlivých kategóriach zvíťazili, budú našu školu reprezentovať v okresnom kole súťaže. 

            Výsledky školského kola:

            Kategória 1A

            1. miesto - Tereza Rajecová

            2. miesto - Soňa Horáčková

            3. miesto - Mateo Hernando

            Kategória 1B

            1. miesto - Lukáš Varga

            2. miesto - Monika Spurná

            3. miesto - Michal Polakovič

            Kategória 1C

            1. miesto - Daniel Štos

          • Pohľady na slovenskú politiku v minulosti a odkaz pre súčasnosť

          • Dňa 20. septembra 2017 sa žiaci 8. a 9. ročníka zúčastnili na seminári s panelovou diskusiou Pohľady na slovenskú politiku v minulosti a odkaz pre súčasnosť v Centre vedecko-technických informácií v Bratislave. Prvá časť seminára bola zameraná na najradikálnejšie prejavy extrémizmu na Slovensku v minulosti (holokaust), ktoré sa – ako odkaz pre súčasnosť – nesmú viac opakovať. Druhá časť podujatia bola orientovaná na slovenského politika a štátnika Milana Hodžu.

          • Školské kolo recitačnej súťaže Šaliansky Maťko

          • Na 1. aj 2. stupni našej školy sa uskutočnilo školské kolo súťaže Šaliansky Maťko Jozefa Cígera-Hronského, ktoré sa zameriava na prednes slovenských povestí.

            Výsledky školského kola:

            II. kategória

            1. miesto - Daniel Mozolák

            2. miesto - Filip Čurda

            3. miesto - David Pašš, Sarah Maglenová

            III. kategória

            1. miesto - Dávid Černoch

            2. miesto - Sarah Hateme Prebreza

            3. miesto - Ambróz Šulej, Ema Čikešová

          • Výborné výsledky Testovania 9-2018

          • Naši budúci absolventi boli v celoslovenskom testovaní žiakov 9. ročníka aj v tomto školskom roku mimoriadne úspešní. Na testovaní sa zúčastnilo 21 žiakov deviateho ročníka našej školy, testy preverili úroveň ich vedomostí v predmetoch slovenský jazyk a literatúra a matematika.

            Priemerná úspešnosť našich žiakov v predmete slovenský jazyk a literatúra bola 78,1%, čo je o 15,1% viac ako národný priemer.

            Priemerná úspešnosť našich žiakov v predmete matematika bola 80,0%, teda o 24,1% viac ako dosiahnutý národný priemer. 

            Gratulujeme!

          • 11. ročník celoslovenskej literárnej súťaže Hodžov novinový článok 2018

          • ZŠ s MŠ Milana Hodžu Škarniclova 1 v Bratislave v spolupráci s Ústavom politických vied SAV a Národným osvetovým centrom v rámci Dní Milana Hodžu, nad ktorými od ich vzniku každoročne preberá záštitu úradujúci predseda vlády SR, vyhlasuje pre žiakov ZŠ a študentov stredných škôl vo veku 13–16 rokov v Slovenskej republike aj v zahraničí 11. ročník celoslovenskej súťaže Hodžov novinový článok 2018 na tému:

             

            Ako môže vzdelanie a pracovitosť jednotlivca ovplyvniť osud celého národa

            Motto:

            „Účelne a logicky žije len ten, kto využíva každý okamih na prehĺbenie intelektu. Čím bystrejší je náš um, čím väčšie je množstvo v nás spracovaných vedomostí, tým hlbšia je súdnosť človeka, tým jasnejší a vrúcnejší jeho pomer k vonkajšiemu svetu...

            ...Kto kráča energicky a vedomý si cieľa, ovláda svoj osud takmer úplne. Demokracia je organizovaná myšlienka, to je idea proti chaosu. Demokracia, to znamená myslieť skôr, než jednáš, či tým nepoškodzuješ blížneho, rodinu, národ, spoločnosť. To znamená opanovať svoje vášne, nie rozprávať, ale problémy riešiť. Je potrebné učiť ľudí veriť, je potrebné ich milovať napriek všetkým ich chybám, ale nevyhnutné je tiež pracovať a učiť pracovať iných.

            ...Musíme žiť jeden pre druhého, lebo šťastie jednotlivcov mohutnie tou mierou, ktorou sa množí vôkol neho...Nech každý z nás je dnes lepší, ako bol včera a vlasť naša bude veľká a slávna...“

             

            Milan Rastislav Štefánik

             

            Podmienky súťaže:

            1. Súťaž je určená pre žiakov a študentov vo veku 13–16 rokov (základné a stredné školy na   Slovensku a v zahraničí)
            2. Článok treba poslať v elektronickej podobe ako prílohu vo Worde na adresu: sutaz@zsmh.sk
            3. Termín doručenia prác: najneskôr do 15. 5. 2018
            4. Maximálny rozsah práce: 2 strany - formát A4 = 60 riadkov
            5. Maximálny počet prác z jednej školy : 5
            6. Práce musia prejsť jazykovou korektúrou na pôde vysielajúcej školy, ktorú reprezentujú.
            7. Kontaktné údaje musia v hlavičke práce obsahovať:
            • meno a priezvisko súťažiaceho
            • vek a navštevovaný ročník
            • presný názov a adresu navštevovanej školy
            • e-mailovú adresu a kontaktný telefón školy
            • meno učiteľa

            Porota bude zložená z vedeckých a kultúrnych pracovníkov, novinárov a učiteľov.

            Víťazi sa umiestnia v zlatom, striebornom a bronzovom pásme a dostanú hodnotné ceny.

            Ich práce budú uverejnené v zborníku zo súťaže a v elektronickej podobe na stránke NOC: http://www.nocka.sk/literarne-aktivity/hodzov-novinovy-clanok - sú tu uverejnené všetky doteraz vydané zborníky.

            Na stránke Slovenskej národnej knižnice:                                                                   http://dikda.eu/dr-milan-hodza-zborniky-prac-z-literarnych-sutazi/ je  v digitálnej podobe zatiaľ uverejnených  osem ročníkov zborníkov.

            Zoznam ocenených účastníkov uverejníme aj na internetovej stránke www.zsmh.sk po slávnostnom vyhodnotení v rámci Hodžových dní 2018.

            Poznámka

            Prosíme všetkých učiteľov, aby pri oznamovaní témy svojim žiakom a študentom opäť pomohli  priblížiť  zadanie a vyhľadať spolu s nimi dostupné materiály o osobnosti, ktorá ich bude v tomto ročníku inšpirovať k napísaniu prác. Odporúčame, aby súťažiaci nevkladali do svojich prác výroky a citáty od ďalších osobností. Téma je zadaná, kľúčová osobnosť k téme je určená. Pripomíname, že téma a motto v záhlaví súťaže by malo byť pre študentov motiváciou pre ich vlastný život a vlastné smerovanie do budúcnosti. Dôležité bude, ak sa  súťažou inšpirujú k hľadaniu odpovedí na otázky, ktoré im nastolila a že ju opäť, tak ako v minulých rokoch, autenticky uchopia cez vlastné prežívanie a videnie ich sveta a prostredia, v ktorom žijú. Že do súťažných prác vložia seba. Tento rok sme zvolili osobnosť Milana Rastislava Štefánika. Milan Rastislav Štefánik (21. 7. 1880 - 4. 5. 1919), astronóm, generál a diplomat, demokrat a humanista si zaslúži našu pozornosť, úctu a môže byť pre aj ďalšie generácie vzorom.  Dokázal si získať dôveru medzi vzdelanými aj jednoduchými  ľuďmi v mnohých krajinách sveta. Štartovacia čiara v živote nebola automatickým predpokladom jeho životnej cesty a nepredurčovala mu to, čo sa mu podarilo dosiahnuť.  Bol však nesmierne pracovitý a cieľavedomý. Miloval svoju vlasť. Svoje etické, morálne mravné krédo i lásku k svojmu národu zhrnul do troch slov: „Veriť – milovať – pracovať“

             

            Etela Hessová, riaditeľka ZŠ s MŠ Milana Hodžu

            Miroslav Pekník, riaditeľ ÚPV SAV

            Jaroslav Mendel, riaditeľ NOC

          • Návšteva z Walesu a Nemecka

          • Dňa 17.10. 2018 sme na našej škole prijali delegáciu učiteľov zo škôl z Norimbergu (Nemecko) a z Cardiffu (Wales). Všetci prítomní sa v rámci medzinárodného projektu Vzdorujeme extrémizmu zúčastnili na tematickej konferencii a navštívili aj našu školu, ktorá je jedna zo štyroch slovenských škôl zapojených do tohto projektu.

            Cieľom konferencie a návštevy bolo prezentovať domáce a zahraničné skúsenosti z vyučovania etických aspektov zameraných na prevenciu extrémizmu v školskom prostredí. Bolo pre nás prínosom oboznámiť sa s príkladmi dobrej praxe zahraničných kolegov spracovanými ako didakticko-metodický materiál pre učiteľov základných škôl. V našej škole sa realizovala implementácia vyučovacích jednotiek s navrhnutým obsahom zameraným na aspekt potláčania negatívnych prejavov extrémizmu a intolerancie. Snažíme sa na našich žiakov pôsobiť v duchu humanizmu, tolerancie a vytvárania dobrej klímy, kde sa všetci budeme cítiť dobre a rovnocenne. Návšteve zo zahraničia sme prezentovali náš slovenský školský systém a ukázali priestory našej školy i jej okolia.

          • Školské kolo Geografickej olympiády

          • Mimoriadne veľký záujem zo strany žiakov už tradične zaznamenala Geografická olympiáda. Do školského kola sa prihlásilo 48 žiakov 5. - 9. ročníka. Súťažilo sa v troch kategóriách.

            Výsledky školského kola:

            Kategória E (8. a 9. ročník)

            1. miesto - Barbara Čiefová

            2. miesto - Andrej Krajňák

            3. miesto - Monika Spurná

            Kategória F (6. a 7. ročník)

            1. miesto - Mateo Hernando

            2. miesto - Ambróz Šulej, Cameron Giffard-Moore

            Kategória G (5. ročník)

            1. miesto - Tomáš Strýček

            2. miesto - Matej Maďar

            3. miesto - Daniel Mozolák

             

          • 2% Vašich daní pre školu

          • Vážení rodičia, 
            vopred ďakujeme, že využijete možnosť poukázať 2% Vašich daní na  zlepšenia materiálneho vybavenia školy, ktorú navštevuje Vaše dieťa.

            Všetky finančné prostriedky Vášho RZ sú využívané na skvalitňovanie vyučovacieho procesu.
             

            TLAČIVÁ:

            vyhlasenie.pdf               List_na_2per.pdf  

             

          • Zápis prvákov

          • Zápis prvákov do našej školy sa koná v piatok 20. apríla 2018 od 14:00 do 18:00 a v sobotu 21. apríla 2018 od 8:00 do 12:00 v budove na Podjavorinskej 1.

            Pri zápise zákonný zástupca dieťaťa povinne predloží:

            - občiansky preukaz rodiča (zákonného zástupcu)

            - rodný list dieťaťa

            - podľa potreby doklad o zdravotnom postihnutí dieťaťa

            Zapisované dieťa musí byť pri zápise prítomné.

            Protokol o zápise podpisujú obaja zákonní zástupcovia aj v prípade rozvedených rodičov.

            Protokol o zápise nájdete na tejto stránke v časti TLAČIVÁ, aby ste si ich mohli doma vytlačiť a vyplniť.

          • Riaditeľské voľno

          • Riaditeľka ZŠ s MŠ Milana Hodžu v Bratislave v súlade so zákonom 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov poskytuje žiakom  dňa 22. decembra 2017 (piatok) riaditeľské voľno. Zároveň Vám oznamujeme, že v uvedený deň nebude v prevádzke ani ŠKD. Riadne vyučovanie po vianočných prázdninách sa začne 8. 1. 2018.

            Mgr. Etela Hessová

          • Školské kolo Dejepisnej olympiády

          • V decembri sme zorganizovali aj školské kolo Dejepisnej olympiády, do ktorej sa zapojili žiaci 6. - 9. ročníka. Olympiáda preverila vedomosti žiakov z učiva príslušných ročníkov a zároveň z témy Staroveké Grécko (pre 6. a 7. ročník) a Totalitné režimy medzi dvoma svetovými vojnami (pre 8. a 9. ročník).

            Výsledky školského kola:

            Kategória C (9. ročník)

            1. miesto - Monika Spurná

            2. miesto - Andrej Krajňák

            3. miesto - Richard Barčák

            Kategória D (8. ročník)

            1. miesto - Samuel Srpoň

            2. miesto - Sofia Šebestová

            3. miesto - Mária Hromadová

            Kategória E (7. ročník)

            1. miesto - Ambróz Šulej

            2. miesto - Lenka Šályová

            3. miesto - Heda Žitňanská

            Kategória F (6. ročník)

            1. miesto - Barbora Halászová

             

          • Oznam

          • Riaditeľka ZŠ s MŠ Milana Hodžu v Bratislave v súlade so zákonom 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov poskytuje žiakom z organizačných dôvodov dňa 7. mája 2018 (pondelok) riaditeľské voľno. Zároveň Vám oznamujeme, že v uvedený deň nebude v prevádzke ani ŠKD. 

            Mgr. Etela Hessová

          • ZÁPIS DO MATERSKEJ ŠKOLY

          • Tlačivo žiadosti dostanú zákonní zástupcovia dieťaťa priamo v materskej škole od 15. apríla. Dostupné je aj na tejto stránke v časti Tlačivá, kde nájdete aj splnomocnenie pre rodičov a na internetovej stránke mestskej časti Bratislava-Staré Mesto www.staremesto.sk v sekcii školstvo.

            Zároveň oznamujeme, že na základe odporúčania  MŠVVaŠ SR zo dňa 6.10.2015 a v súlade  s § 3 vyhlášky č. 306/2008 Z. z. o materskej škole v znení vyhlášky č. 308/2009 Z.z. oznamujeme, že prijímanie detí na predprimárne vzdelávanie do materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti Bratislava-Staré Mesto sa uskutoční v termíne od 1. mája do 11. mája 2018.

            Vyplnené žiadosti o prijatie dieťaťa  na predprimárne vzdelávanie v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti Bratislava-Staré Mesto zákonní zástupcovia odovzdajú zástupkyni riaditeľky pre materskú školu v termíne od 1. do 11. mája v pracovných dňoch od 10:00 do 13:00.

            Žiadame rodičov, aby striktne dodržiavali stanovený čas a vymedzené hodiny, pretože sa musíme venovať deťom.

            V zmysle § 3 ods.1 vyhlášky MŠ SR č. 306/2008 Z.z. o materskej škole v znení vyhlášky č. 308/2009 Z.z. je povinnosťou zákonných zástupcov k vyplnenej žiadosti doložiť aj  potvrdenie o zdravotnom stave dieťaťa od všeobecného lekára pre deti a dorast - (kolónka na lekárske potvrdenie je súčasťou tlačiva žiadosti).

            Pri prijímaní detí zákonní zástupcovia detí povinne predložia:

            - žiadosť o prijatie dieťaťa do MŠ potvrdenú lekárom a podpísanú o b i d v o m i zákonnými zástupcami aj v prípade, že sú rodičia rozvedení.

            - občiansky preukaz zákonného zástupcu

            Pri zápise dieťaťa s odkladom a dodatočným odkladom je potrebné priniesť aj rozhodnutie o odklade a dodatočnom odklade školskej dochádzky, ktoré vydala príslušná škola, ktorú dieťa navštevovalo.

            Do MŠ sa budú na základe žiadosti prednostne prijímať deti v nasledujúcom poradí:

            a) 5-6 ročné deti, ktoré majú v nasledujúcom školskom roku plniť povinnú školskú dochádzku

            b) deti s odloženou povinnou školskou dochádzkou

            c) deti s dodatočne odloženou povinnou školskou dochádzkou

            a pri zvýšenom záujme o prijatie do MŠ spravidla:

            deti, ktorých obaja rodičia alebo jeden z rodičov má trvalý pobyt v mestskej časti Bratislava-Staré Mesto.

            d) súrodenci  detí, ktoré už navštevujú našu ZŠ s MŠ

            O prijatí (neprijatí) dieťaťa podľa § 5 ods.14 písm.a) zákona NR SR č. 596/2003 Z.z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a v súlade s § 59 zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov, rozhodne riaditeľ školy do 16. júna.

            Výška povinného príspevku na pobyt dieťaťa v materskej škole je určená v zmysle VZN mestskej časti Bratislava-Staré Mesto č. 5/2012 o povinnom príspevku na pobyt dieťaťa v materskej škole, povinnom príspevku na činnosť školského klubu detí a povinnom príspevku na stravovanie v zariadení školského stravovania. Príspevok na pobyt dieťaťa v materskej škole sa uhrádza vopred do 10. dňa v kalendárnom mesiaci.

            Výška príspevku na stravovanie dieťaťa v materskej škole je určená Rozhodnutím starostky č. 41/2011 pre jednotlivé zariadenia školského stravovania pri materských školách a v zmysle VZN mestskej časti Bratislava-Staré Mesto č. 5/2012  vzn_2012_005.pdf o povinnom príspevku na stravovanie v zariadení školského stravovania.

            Na internetovej stránke mestskej časti www.staremesto.sk v sekcii Školstvo je prístupný zoznam materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislava-Staré Mesto.