• Vydarený Deň otvorených dverí

          • Dňa 21.03.2019 sme do našej školy pozvali deti z materských škôl, budúcich prvákov a a ich rodičov na DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ. Tento deň je už tradične spojený s tvorivými dielňami tematicky venovanými jari.

            Deti si spolu s našimi žiakmi vyrobili zaujímavé výrobky, ktoré si mohli vziať na pamiatku. V niektorých triedach ich čakalo malé divadelné predstavenie. Všetkým návštevníkom sme predstavili priestory a chod našej školy. Naši vzácni hostia odchádzali spokojní, plní pekných dojmov a zážitkov. Čo viac si môže priať hostiteľ...

          • 2% Vašich daní pre školu

          • Vážení rodičia a priatelia školy,

             

            touto cestou sa obraciame na Vás s prosbou, aby ste mysleli na našich žiakov, Vaše deti, v súvislosti s možnosťou poukázania 2% zaplatenej dane z príjmov. Podľa zákona o dani z príjmov č. 595/2003 Z. z. v znení neskorších predpisov aj v tomto roku máte možnosť rozhodnúť, kam pôjdu 2% z Vašich daní za rok 2018.

             

            Získané finančné prostriedky boli po minulé roky využité na nákup moderných učebných pomôcok, ktoré prispeli k tomu, aby vyučovacie hodiny boli pútavejšie, efektívnejšie, a aby vedomosti žiakov mali trvalý charakter využiteľný v praktickom živote. Najviac finančných prostriedkov bolo použitých na nákup výškovo-nastaviteľných lavíc a stoličiek, zriadenie počítačovej učebne na I. stupni a modernizáciu počítačovej učebne na II. stupni, nákup notebookov Apple pre učiteľov a dataprojektorov, nákup šatňových skriniek na II. stupni pre žiakov, zveľadenie a úprava školského dvora na I. stupni, nákup video-vrátnika, ozvučovacej techniky a dataprojektorov spolu s plátnom do každej triedy.

             

            2% Vašich daní môžete za rok 2018 poukázať priamo občianskemu združeniu Rodičovské združenie pri Základnej škole Dr. Milana Hodžu, Škarniclova 1, 811 01  Bratislava, IČO: 173196170999.

             

            Dôležité termíny:

            • 01.04.2019 – termín na podanie daňového priznania pre FO a PO. Fyzické a právnické osoby majú vo svojich daňových priznaniach kolónky na poukázanie 2% (1%) dane.
            • 30.04.2019 – termín pre zamestnancov na podanie Vyhlásenia o poukázaní 2% dane spolu s potvrdením o zaplatení dane, ktoré je prílohou tohto listu. Pre uľahčenie môžete tieto tlačivá poslať do školy do 23.04.2019, odkiaľ ich odošleme na príslušný daňový úrad podľa vášho bydliska.

             

            Všetky potrebné tlačivá nájdete aj na tejto stránke školy https://zsmh-ziacka.edupage.org/percenta2/

             

            Za Vašu priazeň a podporu Vám vopred ďakujeme. Aj takýmto spôsobom pomôžete spoločnému zámeru – zabezpečiť kvalitné vzdelanie žiakom ZŠ Dr. Milana Hodžu s materskou školou.

             

            Ing. Zuzana Adamčíková

            predsedníčka RZ pri ZŠ Dr. Milana Hodžu

          • ZÁPIS DO MATERSKEJ ŠKOLY

          • Prijímanie detí na predprimárne vzdelávanie do materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti Bratislava-Staré Mesto sa uskutoční v termíne od 2. mája do 10. mája 2019.

            Vyplnené žiadosti o prijatie dieťaťa  na predprimárne vzdelávanie v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti Bratislava-Staré Mesto zákonní zástupcovia odovzdajú zástupkyni riaditeľky pre materskú školu v termíne od 2. do 10. mája 2019 v pracovných dňoch od 11:00 do 14:00.

            Žiadame rodičov, aby striktne dodržiavali stanovený čas a vymedzené hodiny, pretože sa musíme venovať deťom.

            Formulár žiadosti je dostupný na tejto stránke v časti Tlačivá.

            Pri prijímaní detí zákonní zástupcovia detí povinne predložia:

            - žiadosť o prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie s potvrdením o zdravotnom stave  potvrdenú lekárom a podpísanú o b i d v o m i zákonnými zástupcami aj v prípade, že sú rodičia rozvedení,

            - občiansky preukaz zákonného zástupcu.

            Pri zápise dieťaťa s odkladom a dodatočným odkladom je potrebné priniesť aj rozhodnutie o odklade a dodatočnom odklade školskej dochádzky, ktoré vydala príslušná škola, ktorú dieťa navštevovalo.

            Do MŠ sa budú na základe žiadosti prednostne prijímať deti v nasledujúcom poradí:

            a) 5-6 ročné deti, ktoré majú v nasledujúcom školskom roku plniť povinnú školskú dochádzku

            b) deti s odloženou povinnou školskou dochádzkou

            c) deti s dodatočne odloženou povinnou školskou dochádzkou

            Počet prijatých detí bude závisieť od kapacitných možností materskej školy.

            O prijatí (neprijatí) dieťaťa rozhodne riaditeľ školy do 15. júna 2019.

            Na internetovej stránke mestskej časti www.staremesto.sk v sekcii Školstvo je prístupný zoznam materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislava-Staré Mesto.

          • Štvrtáci tancovali na tanečnom konzervatóriu

          • Áno, žiaci zo 4. A našej školy skutočne tancovali, a to dokonca na Tanečnom  konzervatóriu Evy Jaczovej v Bratislave. A aké tance tancovali? Ľudové.

            Vďaka ústretovosti pani riaditeľky  tanečného konzervatória naši žiaci aj takýmto spôsobom poznávali piesne, tance a kroje Oravy, Spiša, Šariša a Zemplína.  Pod skúseným vedením pani profesorky Laginovej na hodine ľudového tanca študentov tanečného konzervatória naši žiaci prenikali do tajov krásy ľudového tanca, jeho rytmu a krokov.

            „Ja mám držať dievča za ruku? Ja mám držať dievča okolo pása? Nie, nie, nie! Ja sa mám s dievčatami točiť? Nie, nie, nie!“   A po krátkej chvíli naši chlapci zanietene tancovali a točili sa držiac dievčatá za ruku alebo okolo pása.

            Dievčatá si zatancovali aj so študentkami konzervatória. Karičku. Pri tanci sa im na tvárach zračilo také nadšenie a obrovské úsilie držať krok s profesionálkami, že sme všetci mali úsmev na perách.

            Po tomto nevšednom zážitku sme sa veru z konzervatória nevracali do školy potichu. Deti celou cestou pospevovali ľudové piesne a reakciou bol úsmev okoloidúcich. 

          • OZNAM – Testovanie 9

          • Riaditeľka školy oznamuje, že dňa 03. 04. 2019 nebudú mať žiaci 5., 6., 7., a 8. ročníka vyučovanie z organizačných dôvodov (Testovanie 9). Na tento deň dostanú zvýšený rozsah samostatnej práce na domácu úlohu.

            Rodičov deviatakov žiadame, aby v tento deň s plnou zodpovednosťou v záujme svojich detí zabezpečili včasný príchod detí do školy najneskôr o 7:40. Zabaľte im desiatu a pitie na prestávku medzi testovaním z matematiky a testovaním zo slovenského jazyka. Dohliadnite, aby mali so sebou aspoň 2 funkčné perá, ktoré píšu namodro, kalkulačku, rysovacie pomôcky. Nič iné pri testovaní nesmú používať.  Po ukončení testovania pôjdu na obed do školskej jedálne a domov. Harmonogram testovania a ďalšie informácie dostali všetci žiaci, nájdete ich aj na stránke NÚCEM:

             https://www.nucem.sk/sk/merania/narodne-merania/testovanie-9

             

            Mgr. Etela Hessová

          • Zápis prvákov

          • Zápis prvákov do našej školy sa koná v piatok 26. apríla 2019 od 14:00 do 18:00 a v sobotu 27. apríla 2019 od 8:00 do 12:00 v budove na Podjavorinskej 1.

            Pri zápise zákonný zástupca dieťaťa povinne predloží:

            - občiansky preukaz rodiča (zákonného zástupcu)

            - rodný list dieťaťa

            - podľa potreby doklad o zdravotnom postihnutí dieťaťa

            Zapisované dieťa musí byť pri zápise prítomné.

            Protokol o zápise podpisujú obaja zákonní zástupcovia aj v prípade rozvedených rodičov.

            Protokol o zápise nájdete na tejto stránke v časti TLAČIVÁ, aby ste si ich mohli doma vytlačiť a vyplniť.

             

            Upozorňujeme rodičov, aby si na zápis vyhradili dostatok času. Počítajte s tým, že v prípade nerovnomerných príchodov uchádzačov o zápis sa čakanie na administratívne úkony môže predĺžiť. O Vaše čakajúce deti bude postarané.

          • Deň otvorených dverí – Rozprávková jar

          • Základná škola s materskou školou Milana Hodžu Vás pozýva na Deň otvorených dverí spojený s tradíciou tvorivých dielní Rozprávková jar. Uskutoční sa 21. 03. 2019 od 9:00 do 10:30 v budove 1. stupňa na Podjavorinskej 1.

            Srdečne pozývame všetky deti z materských škôl, budúcich prvákov a ich rodičov. Záujemcov ochotne ukážeme priestory našej školy. Deti si v jednotlivých triedach počas tvorivých dielní v kooperácii so staršími spolužiakmi vyrobia zaujímavé výrobky s jarnou tematikou.

          • Jarné účelové cvičenie - 2. stupeň

          • V dňoch 21. a 22. 03. 2019 sa na druhom stupni našej školy uskutoční jarné účelové cvičenie Ochrana života a zdravia. Vo štvrtok 21. 03. 2019 počas 1. - 4. vyučovacej hodiny prebehne jeho teoretická časť. Praktická časť cvičenia sa uskutoční v piatok 22. 03. 2019 v Sade Janka Kráľa. Odchod je naplánovaný na 8:30 spred budovy školy. Žiadame rodičov, aby odev a obuv svojich detí prispôsobili aktuálnemu počasiu. Počas obidvoch dní majú žiaci obed naplánovaný na 11:30, potom idú domov.

          • Vynikajúce výsledky v krajskom kole Technickej olympiády

          • Krajské kolo Technickej olympiády sa uskutočnilo 5.2. 2019 v priestoroch Strednej odbornej školy technickej na Vranovskej ulici v Bratislave. Zúčastnili sa na ňom aj zástupcovia našej školy – víťazi okresného kola Technickej olympiády v oboch kategóriách. V teoretickej časti olympiády (riešenie testu) i praktickej časti (riešenie praktického zadania podľa technického výkresu s využitím potrebných nástrojov a náradia) preukázali naši žiaci svoje výborné vedomosti a zručnosti a dosiahli vynikajúce umiestnenie.

            Mateo Hernando zo 7.B obsadil vo svojej kategórii B (žiaci 5. – 7. ročníka ZŠ a 1. a 2. ročníka osemročných gymnázií) v krajskom kole Technickej olympiády skvelé 2. miesto.

            Michal Vrba a Simon Šinkovic, obaja z 8.B triedy, vo svojej kategórii A (súťaž dvojíc - žiakov 8. a 9. ročníka ZŠ a 3. a 4. ročníka osemročných gymnázií)  zvíťazili a postupujú do celoštátneho kola Technickej olympiády, ktoré sa bude konať v dňoch 2.-3. mája v Banskej Bystrici.

            Všetkým trom súťažiacim blahoželáme a ďakujeme za vynikajúcu reprezentáciu našej školy.

          • Výstava OBJEKTívne

          • Naši siedmaci sa zúčastnili na zaujímavom sprievodnom programe k výstave OBJEKTívne, ktorá sa koná v Kunsthalle Bratislava. Počas hodiny a pol, ktorú strávili v spoločnosti galerijných pedagogičiek, sa z nich stali tvorcovia nových ideí. Dozvedeli sa, ako sa z celkom obyčajných predmetov bežnej spotreby môžu stať umelecké objekty - od rukavíc na rôzne použitie až po stoličku, ktorá bola aj ústredným motívom celej výstavy. Stolička nielen ako pomôcka na sedenie, ale aj predmet s hlbším významom a kreatívnym potenciálom. Hodnotiac z reakcií a interakcie žiakov sa dá usúdiť, že sa im program nadmieru páčil.

          • Pocta Majstrovi

          • V rámci projektu Pocta majstrovi, ktorý naša škola iniciovala pre desiatimi rokmi, vystúpili vybraní žiaci piateho ročníka pri príležitosti spomienky na básnika Milana Rúfusa v Malom evanjelickom kostole na Panenskej ulici v Bratislave.

            Na vystúpenie sa svedomito pripravovali a veľmi pekne zvládnutou dramatizáciou prebásnenej rozprávky Či jesto pravda na svete sprostredkovali účastníkom podujatia myšlienky autora, ktoré dali podnet na zamyslenie sa nad dôležitými životnými hodnotami a potešili prítomné publikum, v ktorom nechýbali ani ich rodičia a blízki.  Nádherne tak prispeli k dôstojnému priebehu omše pri príležitosti 10. výročia úmrtia spomínaného básnického velikána. Veľká vďaka patrí pani farárke, zúčastneným žiakom, ale aj rodičom a pedagógom, ktorí sa na programe akokoľvek podieľali.

          • Beseda so spisovateľom o médiách a kritickom myslení

          • V rámci projektu Náš spisovateľ sa na našej škole predstavil dňa 17.1.2019 vysokoškolský pedagóg a spisovateľ Anton Lauček. 

            V besede so žiakmi ôsmeho ročníka sa venoval téme médií, kritickému mysleniu a zneužívaniu masmediálnych prostriedkov. 

            Zároveň predstavil viaceré svoje literárne práce, najmä zbierky mikropoviedok zo života Iba tak. Humorne ladená diskusia k jednotlivým ukážkam bola zároveň bodkou za vydarenou návštevou pána Laučeka na našej škole. 

          • Úspešné okresné kolo Olympiády v nemeckom jazyku

          • Dňa 17. 1. 2019 sa v priestoroch Nemeckej školy Bratislava konalo okresné kolo Olympiády v nemeckom jazyku. Súťažiaci tradične absolvovali písomnú časť (počúvanie s porozumením, čítanie s porozumením, test) i ústnu časť. Zástupcovia našej školy si vo veľmi silnej konkurencii súťažiacich zo základných škôl a osemročných gymnázií z obvodu Bratislava I. (Staré Mesto) počínali mimoriadne dobre.

            Víťazka školského kola v kategórii 1A (žiaci 5., 6., 7. ročníkov) Paulínka Urbanová z 5.A obsadila v okresnom kole vo svojej kategórii 4. miesto a stala sa úspešnou riešiteľkou.

            Víťaz školského kola v kategórii 1B (žiaci 8., 9. ročníkov) Peter Belanský z 9.A triedy obsadil v okresnom kole vynikajúce 2. miesto, stal sa úspešným riešiteľom a postúpil do krajského kola Olympiády v nemeckom jazyku.

            Obom srdečne blahoželáme.

          • Pomáhame opusteným zvieratkám

          • Žiaci 1. stupňa ZŠ s MŠ M. Hodžu venovali výťažok z detskej burzy v sume 360 eur útulku Slobody zvierat.

            Burzu každoročne usporadúvajú deti s pani učiteľkami 1. júna pri príležitosti Medzinárodného dňa detí. Po minulé roky sme podporili vyzbieranou sumou nákup hračiek pre choré detičky v zdravotníckych zariadeniach, v tomto roku sme sa rozhodli spríjemniť život odloženým zvieratkám v útulku, ktorých sa vzdali nezodpovední majitelia. Veríme, že nájdu svoj druhý domov.

          • Okresné kolo recitačnej šúťaže Šaliansky Maťko

          • Dňa 10.1.2019 sa uskutočnilo okresné kolo už 26. ročníka recitačnej súťaže Šaliansky Maťko Jozefa Cígera Hronského. Túto tradičnú súťaž v prednese slovenských povestí hostilo tento rok Gymnázium sv. Uršule v Bratislave. 

            V troch súťažných kategóriách sa predviedli žiaci z bratislavských škôl i slovenské deti z Maďarska. Zo žiakov našej školy sa umiestnila v kategórii I. na 2. mieste Klára Ščevíková, v kategórii II. získal čestné uznanie David Pašš. 

          • Všetko najlepšie v novom roku

          • Milí rodičia, milí žiaci, milí kolegovia. Prajeme Vám a všetkým Vašim blízkym pokojné sviatky a v novom roku veľa zdravia, radosti z každého dňa, optimizmu, viery v seba, v priateľstvo, pevné rodinné vzťahy, vzájomnú dobroprajnosť doma aj v práci, spokojnosť a pohodu.

             

          • Kuba - Dve tváre slobody

          • Predposledný deň pred vianočnými prázdninami sme sa so žiakmi 2. stupňa zúčastnili  na vzdelávacom projekte Svet okolo nás, tentokrát na tému „Kuba – Dve tváre slobody“. Filmové predstavenie dopĺňali hovoreným slovom autori samotného projektu Ivan Panák a Martin Hríb.

            Kubou nás previedli krížom-krážom, od hlavného mesta Havana, cez malebnú oblasť Viñales až po mesto revolucionárov Santiago de Cuba. Dozvedeli sme sa, kde je tabaková plantáž a videli sme ručnú výrobu svetoznámych kubánskych cigár, potopili sme sa do priezračných vôd Karibského mora v zátoke Sviní, spoznali sme pestrú kubánsku krajinu sformovanú zmesou sopečnej aktivity a tektonického posunu litosférických dosiek.

            Autori nás sprevádzali nielen celou krajinou, ale dozvedeli sme sa aj niečo o samotnej histórii Kuby. Na záver programu mohli žiaci klásť otázky tvorcom a opýtať sa tak priamo na veci a udalosti, ktoré ich najviac zaujali.

          • Mikulášsky sprievod

          • Mikuláš pri svojich tradičných pochôdzkach nevynechal ani našu školu. Už tradične sa o veselé prekvapenie postarali naši deviataci.

            Množstvo čertov a anjelov z mikulášskeho sprievodu navštívilo všetky triedy našej školy, nezabudli ani na našich najmenších škôlkarov. Návšteva sa tradične nezaobišla bez smiechu, hluku, dobrej nálady, básničiek a pesničiek. Poslušné aj menej poslušné deti odmenil Mikuláš sladkosťami.

          • Atletická súťaž – Bavme deti športom

          • V stredu 5.12.2018 sa žiaci 2. a 3. ročníka zúčastnili na atletickej súťaži Bavme deti športom. Podujatie sa uskutočnilo v športovej hale Elán na Bajkalskej ulici. Súťažilo sa v atletických disciplínach skok do diaľky, hod plnou loptou i loptičkou na cieľ a v rôznych iných štafetových hrách.

            Naši žiaci sa v silnej konkurencii 16 družstiev umiestnili na peknom 5. mieste.

            Srdečne blahoželáme.

             

          • Víťazstvo v okresnom kole Technickej olympiády

          • Okresné kolo Technickej olympiády (TO) sa konalo 29. 11. 2018 v priestoroch Strednej odbornej školy technickej v Petržalke. Za ZŠ s MŠ Milana Hodžu postúpili víťazi školského kola TO v dvoch kategóriách.  

            V kategórii B (žiaci 5., 6., 7. ročníkov)  nás vynikajúco reprezentoval Mateo Hernando zo 7.B triedy, ktorý sa po absolvovaní teoretickej a praktickej časti (výrobok: Vešiak na kľúče) stal víťazom v okrese Bratislava I a postúpil do krajského kola TO.

            V kategórii A (žiaci 8. a 9. ročníkov), ktorá je súťažou dvojíc, nás zastupovali Simon ŠinkovicMichal Vrba z 8.B. Obaja si veľmi dobre počínali v teoretickej aj praktickej časti . Ich výrobok rapkáč bol dokonca ohodnotený 55 bodmi z možných 60 a spolu s bodmi za teoretickú časť obsadili 1. miesto v okrese Bratislava I a postupujú do krajského kola súťaže TO.